27 December 2006

High Definition

Consider ca este important sa stii cine despre ce vorbeste. Exact despre ce vorbeste.

Aveam o profesoara de istorie in liceu care era de mare exceptie. O Doamna. Avea un caine cu care manca fistic pe canapea si se uita la televizor. Cu noi era exceptionala. Ne spunea ca pentru a ne intelege cu alti oameni trebuie sa incepem prin clarificari terminologice.

Sa stim despre ce vorbim fiecare. Mai tarziu, cand am invatat la facultate despre teoria referentialului mi-am dat seama ca avea dreptate. Fiecare cu ale lui nu inseamna doar ca fiecare isi vede de berea lui, de treaba lui, de cratita ei, ci ca fiecare in discutii face abuz de sensurile pe care le da el cuvintelor, ideilor, conceptelor. Totul depinde de referential. Simplu si aparent banal. Stiu.

Asa... si... profa de istorie ne dadea teze. La teze primul punct era intotdeaua sa definim termeni (da, istorici, politici or whatever).

Si era de ex. "doctrina social-democrata". Daca incepeam asa "Doctrina social democrata este ansamblul de teorii...etc" ne dadea 0 puncte. Ea insista asupra faptului ca "doctrina social-democrata" sau orice altceva ne-ar fi dat de definit nu sunt nimic in sine ci sunt "Termeni care definesc un ansamblu...etc sau ce o mai fi fost"

Deci...termen care defineste...asa ar trebui sa inceapa orice definitie.

Consider ca ar trebui mult mai des sa recurgem in conversatii, prezentari , strategii or whatever la clarificari terminologice. Macar pentru acuratete si de ce nu si pentru sporirea eficientei comunicarii.

Daca nu riscam sa ajungem in situatia unui prieten cu care aveam urmatoarea discutie.
-George iti e prieten?
-Nu.
-Cum ...nu???Asa se vede.

Iar el imi explica faptul ca George e un AMIC. El avand -in sistemul lui din cap-amici, tovarasi si prieteni...clar definiti.

Deci, clarificarea terminologica este necesara mereu. It's simpler this way.

Bonus:
“Watch your thoughts, for they become words.
Watch your words, for they become actions.
Watch your actions, for they become habits.
Watch your habits, for they become character.
Watch your character, for it becomes your destiny.”
(sursa "ThinkExist")

No comments: