18 December 2006

Person of the Year


Asa...cred ca stiti si chiar daca nu stiti, nu e in aparenta mare lucru. Revista Time numeste in fiecare an si decerneaza premiul de Person of the Year unei femei, barbat, cuplu, idee, concept, inventie care "for better or worse, has most influenced events in the preceding year.". O alta regula pentru alegerea Person of the Year este impactul in media: "the individual or group of individuals who have had the biggest effect on the year's news" .

Titlul a fost castigat de mai multi oameni ca Einstein (The Person of The Century), sau Hitler sau "Soldatul Amrican" sau "Luptatorii Unguri pentru Independenta" sau chiar de catre Planeta Pamant sau de catre The Computer. Premiul nu e neaparat o virtute(a se reciti definitia acolo unde spune ca se acorda unor chestii care au influentat "for better OR FOR WORSE")

In 2006 coperta Time arata ca mai sus.
In 2006 The Person of The year is YOU. Articolul din Time justifica astfel distinctia:"for seizing the reins of the global media, for founding and framing the new digital democracy, for working for nothing and beating the pros at their own game, TIME's Person of the Year for 2006 is you. "

In general, se crede ca istoria mare, istoria majora e facuta din istoria Oamenilor Mari. Cativa oameni pareau a face istoria, acele "great things". Dar "If you cannot do great things, do small things in a great way."(Napoleon dixit) si iata cum,de data aceasta,istoria e facuta de toti cei care aleg sa stea in fata computerului si sa impartaseasca lucruri mai mici sau mai mari cu Lumea. Ganduri si intamplari personale pe bloguri personale,descoperiri sau concluzii stiintifice, poze sau cantece,filmulete, site-uri, magazine on line, toti creaza si urmaresc creatia altora. A impartasi cu restul lumii, a crea comunitati deschise a pune toata informatia la indemna celui care stie unde sa o caute ...bine ati trecut prin anul 2006! You Tube, My Space sau enorma Wikipedia...iata rezultatul contributiei a milioane de "you".

Se pare ca ne indreptam tot mai mult catre cele 15 minute de celebritate pe care ni le prezicea Warhol fiecaruia dintre noi...si pana la urma "anyone with a digital camera can change the history"...cititi articolul din Time.

2 comments:

Anonymous said...

Am un sentiment placut in urma castigarii acestui premiu. :)

Monica JITARIUC said...

Iulian, felicitari! :)