09 December 2010

Ideea de cadou no.7: Istoria benzii desenate romanesti


Data trecuta, adica de Craciunul trecut recomandam printre cadouri Istoria Gustului de la Vellant. Pentru ca Vellant este in topul editurilor mele megapreferate, nu aveam cum sa exclud Vellant de pe lista ideilor bune de cadouri de Craciun, cu atat mai mult cu cat editura asta chiar se straduie mereu sa scoata niste carti minunate.


Recomandarea pentru Craciunul asta: Istoria Benzii Desenate Romanesti (1891-2010)

De la Vellant citire:
Peste o sută de ani de BD românesc sunt inventariaţi, comentaţi şi ilustraţi în albumul Istoria Benzii Desenate Româneşti, lucrare întocmită şi îngrijită de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu.

Împărţită în trei capitole – Vârsta de Aur (1891-1947), Socialism şi BD (1948-1989) şi Banda Desenată Contemporană (1990-2010) – cartea prezintă nu numai evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România, ci şi paradoxurile acestei evoluţii: spre exemplu, banda desenată a ajuns în România pe filieră austriacă, şi nu franceză, iar supereroii din prima perioadă a BD-ului românesc nu seamănă deloc cu cei din Franţa sau SUA, fiind mai degrabă continuările în cerneală a unor personaje populare precum Păcală.

No comments: